Khamis, 21 Januari 2010

Punca Kerosakan Masyarakat

Hendak membaiki dan membaikpulih masyarakat Islam yang telah rosak, kena dikaji sumber penyakit, bila bermulanya dan siapa pencetusnya. Masalah yang terjadi pada manusia pada hari ini adalah berpunca daripada manusia itu sendiri. Ini telah diperjelaskan oleh Allah s.w.t di dalam Al-Quran, maksudnya: “Telah terjadi kerosakan di darat dan lautan berpunca dari perbuatan tangan manusia.” (Ar-Rum:41)Dalam ayat lain, Allah berfirman:


“Dan apa sahaja musibah yang menimpa kamu, maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri.” (As-Syuura:30)


Mari sama-sama kita mengkaji punca kerosakan tersebut. Di sini, ada 2 sebab terbesar bagaimana kerosakan oleh manusia ini boleh terjadi.


Sebab pertama, ialah kerana 2 golongan penting dan berpengaruh di tengah masyarakat sudah rosak iaitu ulamak dan pemimpin. Ini telah berlaku dan tepatlah sepertimana yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. “Ada dua golongan manusia apabila mereka baik, baiklah masyarakat, tetapi apabila rosak, maka rosaklah masyarakat. Mereka ialah ulamak dan pemimpin.” Di sini fahamlah kita, bila masyarakat itu rosak, puncanya bukan dari masyarakat secara umum, tetapi menjurus kepada kerosakan 2 golongan. Itulah dia ulamak dan pemimpin.


Golongan yang pertama adalah ulamak. Bila ulamak sudah rosak, oleh kerana dia adalah contoh, maka rosaklah rakyat. Ulamak ibarat benteng masyarakat. Bila benteng rebah, masyarakat ikut rebah. Yang kedua, adalah pemimpin. Pemimpin itu ada berbagai-bagai peringkat. Samda bertaraf negara, bertaraf bangsa, bertaraf etnik, bertaraf jemaah atau bertaraf puak, pokoknya dia pemimpin. Pemimpin itu adalah bayangan masyarakat. Pemimpin adalah orang yang disegani dan berpengaruh di kalangan masyarakat. Apabila ia rosak, mudah sahaja masyarakat rosak. Bila pemimpin semua peringkat sudah rosak, maka rosaklah masyarakat.


Sebab kedua mengapa berlakunya kerosakan masyarakat adalah kerana umat Islam ini sudah cinta dunia dan takut mati untuk Tuhan. Bila cinta dunia, ertinya tidak cinta Tuhan. Bila cinta dunia juga bermakna tidak takut Tuhan. Bila tidak cinta Tuhan dan tidak takut Tuhan, ertinya jati diri umat Islam sudah roboh. Jadilah hati umat Islam itu terdedah kepada berbagai-bagai kejahatan. Bila begitu keadaannya, musuh seperti Yahudi ambil peluang. Maka Yahudi masukkan berbagai perkara negatif seperti bahan-bahan lucah, bahan-bahan yang boleh merosakkan akhlak, perkara-perkara yang boleh menyuburkan nafsu jahat. Yahudi buat begitu kerana mereka ambil peluang di waktu mana jati diri umat Islam sudah roboh disebabkan tidak cinta Tuhan dan tidak takut Tuhan.


Begitulah serba ringkas punca kerosakan masyarakat Islam yang perlu kita ketahui. Dari punca inilah, kerosakan tersebut boleh dibaikpulihkan. Hasilnya nanti, masyarakat Islam akan kembali menjadi masyarakat yang cintakan Tuhan dan berkasih sayang sesama manusia. Ini sesungguhnya, mengulangi gambaran masyarakat Islam contoh di zaman Rasulullah dan para sahabat 1400 tahun dahulu.Minda Mujaddid


Foto oleh: haikalhelmi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tetamu VIP

Blog Widget by LinkWithin